Als we ouder worden, merken we vaak dat onze mobiliteit en zelfstandigheid afnemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdomskwalen, blessures of ziektes. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze mobiliteit en zelfstandigheid te behouden of zelfs te verbeteren. In deze blog zullen we bespreken hoe ouderen ondersteund kunnen worden bij het behouden van hun mobiliteit en zelfstandigheid.

De rol van fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het behouden van mobiliteit en zelfstandigheid bij ouderen. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van shockwave therapie om ouderen te helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van hun mobiliteit. Deze therapie maakt gebruik van geluidsgolven om de doorbloeding en stofwisseling in het lichaam te stimuleren, waardoor het herstelproces versneld wordt. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden bij chronische pijnklachten, zoals artrose, maar ook bij acute blessures. Shockwave Maastricht therapie is een effectieve en veilige behandelmethode voor ouderen die hun mobiliteit willen behouden of verbeteren. De fysiotherapeut in Maastricht is daar gespecialiseerd in.

Het belang van beweging

Naast fysiotherapie is het ook belangrijk dat ouderen blijven bewegen om hun mobiliteit en zelfstandigheid te behouden. Regelmatige lichaamsbeweging heeft namelijk vele voordelen voor ouderen, zoals het versterken van de spieren en botten, het verbeteren van de balans en coördinatie en het verminderen van het risico op vallen. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, zwemmen of deel te nemen aan groepslessen speciaal voor ouderen. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht bieden ze ook speciale beweegprogramma’s aan voor ouderen, waarbij er rekening wordt gehouden met eventuele beperkingen en de intensiteit wordt aangepast aan het individu.

Samenwerking tussen zorgverleners

Om ouderen optimaal te ondersteunen bij het behouden van hun mobiliteit en zelfstandigheid, is het belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen verschillende zorgverleners. Zo kunnen bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut en ergotherapeut samenwerken om de beste zorg te bieden aan de oudere patiënt. Ook kan er gekeken worden naar eventuele aanpassingen in de thuissituatie om de zelfstandigheid te vergroten. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht wordt er samengewerkt met andere zorgverleners om zo de beste zorg te kunnen bieden aan ouderen.

Het behouden van mobiliteit en zelfstandigheid is van groot belang voor ouderen. Door gebruik te maken van fysiotherapie, regelmatige beweging en een goede samenwerking tussen zorgverleners, kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht staan ze klaar om ouderen te ondersteunen bij het behouden van hun mobiliteit en zelfstandigheid, zodat zij kunnen blijven genieten van een actief en zelfstandig leven door middel van bijvoorbeeld shockwave therapie.