Ga je een studie volgen in een stad die ver van je woonplaats ligt? Dan is de kans groot dat je op kamers gaat. Logisch, want je hoeft dan niet dagelijks te reizen. Voordat jij je intrek neemt in een studentenkamer, is het belangrijk om naar verzekeringen te kijken. Omdat je zelf misschien niet weet waar jij je wel en niet voor moet verzekeren, helpen wij je op weg. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe jij je studentenkamer verzekert.

 

Opstalverzekering is niet nodig

Als jij je verdiept in verzekeringen die je als student af kunt sluiten, is de kans groot dat je ook op een opstalverzekering stuit. Omdat je hiermee verzekerd bent voor schade aan je woning en alles wat hieraan vastzit dekt, denk je misschien dat je deze verzekering nodig hebt als je op kamers gaat. Toch is dit meestal niet het geval, want vaak wordt een studentenkamer gehuurd. Omdat jij niet de eigenaar van het pand bent, ben jij niet degene die hier een verzekering voor af hoeft te sluiten. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de verhurende partij.

 

Sluit wel een inboedelverzekering af

Waar studenten geen opstalverzekering nodig hebben, is een inboedelverzekering wel aan te raden. Deze verzekering dekt namelijk schade die door een brand, inbraak, lekkage, storm en rook ontstaat aan spullen in je kamer. Let op: het gaat hierbij alleen om losse spullen. Ondanks dat je een groot deel van de spullen misschien voor weinig geld op de kop hebt getikt, vertegenwoordigen ze samen een behoorlijke waarde. Ontstaat er schade aan je inboedel, maar ben je hier niet voor verzekerd? Dan kunnen de kosten hoog oplopen, want je moet alles zelf vervangen.

Denk overigens niet dat er slechts één soort inboedelverzekering is, want je kunt uit verschillende dekkingen kiezen. Naast de basisdekking kun jij je bijvoorbeeld ook allrisk verzekeren. Als je voor laatstgenoemde verzekering kiest, ben je ook verzekerd voor schade door ongelukjes in huis en schade door vallen en stoten. Omdat je beter verzekerd bent, betaal je ook een hogere premie.

 

Aansprakelijkheidsverzekering is niet nodig

Heb je per ongeluk schade aangericht aan je studentenkamer? Dan kan de verhuurder je hiervoor aansprakelijk stellen. Daarom denk je misschien dat een aansprakelijkheidsverzekering ook handig is als je op kamers gaat. Begrijpelijk, maar in veel gevallen is het niet nodig om deze verzekering af te sluiten als je nog studeert. Je bent namelijk standaard meeverzekerd op de verzekering van je ouders, zelfs als je voor een studie uitwonend bent.

 

Verzeker je studentenkamer online

In principe heb je alleen een inboedelverzekering nodig als je voor je studie op kamers gaat. Krijg je binnenkort de sleutel van je studentenkamer, maar ben je nog niet verzekerd? Regel dit dan voordat je spullen in je kamer zet. Je kunt jouw woonverzekering online aanvragen. Kies de verzekering die je af wilt sluiten, bereken je premie en vul je gegevens in. Als je alle stappen doorlopen hebt, kun je de verzekering(en) voor je studentenkamer aanvragen.